Meedoen is voor iedereen: Melissa werkt met plezier bij Koraal

21-11-2018
Melissa Penders (22) heeft stilaan haar leventje weer op de rit. Sinds eind 2017 heeft ze in het kader van social return een baan bij Koraal in de keuken. Daar maakt ze soepen en belegde broodjes voor het personeel, verzorgt de koffie tijdens vergaderingen en doet de afwas. Na de dood van haar vader op 15-jarige leeftijd belandde Melissa in een groot zwart gat waar ze nog maar net is uitgeklauterd. “Ik heb de dood van pap eindelijk kunnen accepteren. Sinds kort zie ik weer dat het leven ook leuk kan zijn.”

Ze heeft een aantal buitengewoon moeilijke jaren achter de rug. Van dichtbij zag ze haar vader, die leed aan zenuwdystrofie, aftakelen. “Mijn vader en ik waren vier handen op één buik. Ik heb hem altijd verzorgd. Zijn dood was een grote emotionele klap voor me. Ik heb heel diep gezeten en zelfs een paar keer aan zelfmoord gedacht. Heel lang heb ik nergens zin in gehad. School en werk interesseerden me niet, het enige wat ik deed was blowen op de bank.”

Thuis bij haar moeder waren er spanningen. Zo zeer dat ze uit huis werd geplaatst. Inmiddels heeft ze een eigen appartement waar ze onder begeleiding van zorginstelling Daelzicht zelfstandig woont. Via Koraal kreeg ze op 17-jarige leeftijd een leerwerkplek horeca aangeboden op het hoofdkantoor in Sittard. Werkleider Marc van Gulick: “Haar begintijd verliep stroef. Melissa had geen controle over haar emoties en liep weg als haar iets niet zinde. We hebben veel geduld met haar gehad.” Melissa knikt. “Vooral jij”, lacht ze.

Ze voelt zich bij Koraal helemaal op haar plek. Na zoveel jaar ‘dienst’ kent ze de organisatie en de meeste mensen. Ze is trots op haar eerste arbeidscontract. “Ik doe het werk graag en heb leuke collega’s”, zegt ze. Ook Marc is blij voor haar. “Melissa verdient dit contract helemaal. Ze heeft de laatste jaren met professionele hulp zo hard aan zichzelf gewerkt! Ze verdient deze kans om straks nóg verder te komen. Want ik ben ervan overtuigd dat ze over enige tijd ook een betaalde baan in de horeca aan kan. Mits ze een werkgever in een wat kleiner etablissement vindt die bereid is om zeker in het begin energie in haar begeleiding te steken. Dan lukt het wel.”

Volledig artikel
Lees hier het volledige artikel over Melissa

Deel deze pagina op