Papa laat me niet vallen

29-06-2017
Fleur van den Heuvel (16) en haar vader Hein (50) namen op 1 juni deel aan Alpe d’HuZes. Om de beklimming nog moeilijker te maken, fietste Fleur op een eenwieler en liep Hein naast zijn dochter. Fleur zit in de 4e klas van het vmbo van De Rietlanden in Den Bosch. Ze heeft 2,5 jaar niet thuis gewoond, vanwege een problematische band met het gezin. Op de Franse Alp wilden vader en dochter dichter bij elkaar komen.

Fleur: “Iedereen fietst de berg op met een racefiets of loopt. Dat doe ik anders, dacht ik. Op mijn achtste verjaardag heb ik van mijn opa en oma een eenwieler gekregen en daar ben ik altijd op blijven fietsen. Ik heb zelfs lessen gevolgd in de circusschool in Geldermalsen waar ik regelmatig naar toe ga. Toen papa en ik besloten om deel te nemen aan Alpe d’HuZes om onze vader-dochter relatie te verbeteren, wist ik dat ik op mijn eenwieler zou gaan.”

Hein: “Natuurlijk viel Fleur op met haar eenwieler. Ze werd hartstochtelijk aangemoedigd door toeschouwers en andere deelnemers. Dat gaf haar vleugels. Dat was mooi om te zien. Ik ben apetrots dat het haar is gelukt om deze uitdaging aan te gaan en te overwinnen.”

Fleur: “Het was zwaar, afzien, maar ik ben blij dat we het hebben gedaan en volbracht. Ik heb tachtig procent van de beklimming kunnen fietsen, maar wel met de hulp van mijn vader die naast me liep en mij in evenwicht hield. Dat moest ook, want de Alp is voor een eenwieler eigenlijk te steil om niet om te vallen. Papa en ik hebben samen de berg beklommen en de top bereikt. Wat ik mee naar huis heb genomen? Papa laat me niet laat vallen. Dat wist ik wel, maar op de berg heb ik het aan den lijve ondervonden: hij was er voor me.”

Hein: “Als ik een ruimtereis zou moeten maken om mijn dochter weer thuis te laten wonen, zou ik het doen. Dus deze halve marathon op een Franse Alp was geen probleem. De reis, het verblijf, de daadwerkelijke klim, het heeft een geweldige saamhorigheid te weeg gebracht. We hebben beiden gezien dat we dit SAMEN kunnen en dat geeft hoop. Fleur woont al weer een tijdje thuis en dat gaat nog moeizaam. We werken er keihard aan dat we uiteindelijk weer als gezin, met ook Fleurs moeder en zus, in harmonie naast elkaar kunnen leven. Er is hulp, de eerste stapjes hebben we gezet.”

Fleur: “Doel van onze deelname was om de relatie met papa te verbeteren en daarmee is een begin gemaakt. Tegelijkertijd wilden we geld bij elkaar fietsen voor KWF Kankerbestrijding en dat is ruim 1.000 euro geworden. Dat is ook mooi. Volgend jaar wil ik opnieuw meedoen en dan wil ik twee keer Alpe d’Huez beklimmen, ja weer op mijn eenwieler. Als het kan met papa, maar ik heb hem nog niet gevraagd. Thuis gaat het beter, maar we zijn er nog niet. Ik hoop dat uiteindelijk alles goed komt.”

Deel deze pagina op